Quo vadis renewables

Kam směřuje vývoj energetiky, mobility a obnovitelných zdrojů? Tak by se dala nejspíš aktuálně přeložit latinská otázka "Quo vadis renewables?" Pro politiky, ekonomy, energetiky a všechny technicky vzdělané a zainteresované je taková otázka téměř neřešitelná - takový gordický uzel, který nám zamotaly vědecké výzkumy klimatických změn a utáhlo naléhání nejmladších generací až na klimatické panely OSN.

Laická veřejnost to vše může sledovat zprostředkovaně přes média a přes sociální sítě dokonce vést diskuzi, která se díky napětí všech mocenských konců toho gordického uzlu dostává od studené, přes hybridní až k třetí světové válce - jenž naštěstí není tak konvenční jak se politici a vojenský průmysl snaží, ale spíš pandemicky zmatená, chaotická, a dost se obávám - že se může změnit v globálně občanskou. Ta by nakonec mohla i ten uzel rozetnout ... jako kdysi Alexandr Veliký ten gordický, a možná by se mečem mohl stát princip IDworldu ... ale to je asi fakt "zatím" jen fikce.

Logo pro obnovitelné energie (sluneční energie, bioenergie, energie vody, větrná energie) od německé grafické designérky a umělecké ředitelky Melanie Maecker-Tursun z Hamburku

Přestaňme však imaginárně přeskakovat z hluboké minulosti do pikobudoucnosti, a zkusme se vrátit k aktuální otázce současnosti: 

Quo vadis renewables? 

Slunce, vítr, voda a biomasa - v praxi fotovoltaika tedy FVE, větrné elektrárny, vodní/přečerpávací/příbojové elektrárny a kotle/parogenerátory na biopaliva/biomasu případně bioplyn - to vše lze považovat za současné a technologicky plně zvládnuté obnovitelné zdroje.

Proti nim ještě pořád stojí, staví se a budou stát zdroje neobnovitelné - teplárny, tepelné a jaderné elektrárny, spalovací motory - v drtivé většině založené na neobnovitelných fosilních palivech tedy na uhlí, ropě, zemním plynu a jaderných palivech - které jsou také "zatím" neobnovitelné.

Téměř každý kdo alespoň trochu vnímá média a klimatické změny během svého života uzná, že už přes 50 let od prvních ekologických a enviromentálních varování - žijeme na existenční dluh vůči životu, přírodě i planetě. Planeta Země, sluneční soustava i Slunce (nejbližší hvězda i největší zdroj obnovitelné energie) tu jsou cca 4.600.000.000 let a budou tady ještě minimálně stejnou dobu, takže podmínky k životu a k existenci civilizace na naší planetě vč. obnovitelných zdrojů máme na miliardy let do budoucnosti.

Problém však je, že za posledních cca 200 let (což je 0,0000044 % stáří Země) se od průmyslové revoluce až po její čtvrtou úroveň rozvíjela veškerá její infrastruktura, ekonomie i monetární systémy tak, že třeba energetické distribuční a rozvodné sítě jsou navrženy a konstruovány především pro tzv. silovou energetiku - tj. velké energetické zdroje jako jsou u nás všechny dosud provozované tepelné a jaderné elektrárny - bez kterých se podle politiků i odborníků "neobejdeme". Na druhou stranu jsou tu jiní politici, nebo spíš aktivisté a odborníci, kteří se snaží vybudovat a rozvíjet alternativní energetiku z malých obnovitelných zdrojů a přes tzv. smart grids tedy inteligentní sítě koexistovat se silovou energetikou, což u nás už přes 10 let ve Vrchlabí zkouší a testuje ČEZ.

Nechci vás však odborně vědecky či elektrotechnicky ani odporně polit/aktivist/icky obtěžovat ani odradit od síťového podobenství, kterým bych rád vysvětlil techno-logicko-společenskou evoluci obnovitelných zdrojů a inteligentních sítí, která by ve svém důsledku mohla vycházet / splňovat princip a zásady ID ekonomie. To síťové podobenství je analogie mezi rozvojem distribuce elektrické energie a rozvojem internetu - tedy mezi elektrorozvodnou sítí a sítí digitální/datovou - a to přes chování koncových spotřebitelů / uživatelů.

Snad jsem zachránil a dostal vaši pozornost a myšlenky na malou procházku časem, který se díky kybernetice, digitalizaci a internetu můžete právě zde a teď na chvilku zastavit k poznání zmíněné analogie. Internet se dostal od prvních krůčků z komutovaného připojení (od dial-up přes ISDN k vysokorychlostním DSL a optickým sítím s GB přenosy dat) přes bezdrátové WIFI a GSM v mobilních datových komunikacích od 3G až k 5G. Rozvoj kybernetiky téměř kopíroval rozvoj internetu, jakoby Moorův zákon platil i v rozvoji sítí a nejen u pamětí a procesorů, což logicky ná..sledoval i rozvoj CCD čipů, LCD a LED od megapixelu a VGA po 8K a 192Mpx, softwaru, kryptografie až po 3D holografii ... na pozadí toho všeho warez, darknet, piráti (kteří u nás docela slušně prosákli do politiky, vlády i do evropského parlamentu - ale to s naznačeným síťovým podobenstvím nijak nesouvisí - i když ;-).

To počítačové pirátství, hacking a anonymita byla vedena nejen k co nejsvobodnějšímu přístupu k informacím, datovým zdrojům, softwaru ... a to především zadarmo. A zde je ta analogie s energií z obnovitelných zdrojů, která je v případě zejména fotovoltaiky, větrných a vodních elektráren také zadarmo. Samozřejmě úplně zadarmo není nic - hardware i software zvláště zapojený do sítě stojí docela dost, stejně jako FV panely, vrtule, turbíny, měniče, baterie, akumulační nádrže, ... ale analogie třeba svobodného softwaru, otevřených dat a zdrojů s obnovitelnými zdroji energie mi přijde úžasná.

Současné monetární, právní, politické i společenské systémy si s tím nedokáží dost dobře poradit, protože ke všemu přistupují komerčně, korporativně a přes eKOnoMIKU růstu, trhu a otevřené soutěže - což přes ochranářský pud sebezáchovy vede třeba na internetu k restrikcím a perzekuci warezu, a omezování až likvidaci peer-to-peer technologií a darknetu. No a přes komerční přístup a topologie server/klient, která se u korporátního přístupu mění až na master/slave vede ke streamovacím službám jako Netflix, HBO Max, Apple TV a Music, Spotify, Amazon Prime, Youtube ... a sociálním sítím Facebook, Instagram, Twitter, TikTok ... 

Přitom právě třeba svobodný software s otevřenými zdroji dává krásný návod jak přes otevřenou spolupráci, peer-to-peer (např. Bitcoin) a svobodný přístup dosáhnout lepších řešení, výkonu i škálovatelnosti - v drtivé většině aktivních prvků v síti, NAS, serverů zajisťující jak vědecké výpočty, simulace, ... tak streamování, sociální sítě, ... všech smartphonů, tabletů, čteček s Androidem, ... tam všude najdete linuxové jádro (dokonce ho najdete i ve většině řídících systémů v energetice - od měničů, přes PLC, po velíny).

Konečně se tedy dostávám k meritu/podstatě/jádru tohoto blogu, a snad si ho svou pozorností a trpělivostí užije i někdo jiný, než jen geek či nerd - kteří dokážou strávit případně se vrátit z 20 odbporných a odkazovaných výrazů. Zkuste si představit informační společnost, vlastně celou civilizaci propojenou energeticky a digitálně tak, že lidská právasvoboda, rovnost a bratrství jsou bezpečně a stabilně zajištěny a spravovány díky jednoduchému systému s rozumnými/srozumitelnými a škálovatelnými pravidly pro směnu hodnot, energie a dat, a tím i zajištění otevřené komunikace, soukromí i vlastnictví založené na osobní měně kryté identitou každé osoby. Osoby mohou být pouze fyzické (lidé), nebo právnické (firmy, spolky, organizace ...) a od svého narození/vzniku až do smrti/zániku (absolutně vylučující boty/androidy/AI) mohou užívat k vydávaní vlastní měny pouze svou, případně spravovat i svěřenou/opatrovanou (u dětí a osob nesvéprávných) unikátní IDentitu. Pro zajištění bezpečné komunikace (tj. spolehlivé a rychlé identifikace a autorizace včetně zajištění soukromí a validace / ověření každé transakce s minimalizací energetických ztrát i objemu dat s lepším dopadem na životního prostředí i zdraví) bude topologie datové i energetické sítě peer-to-peer založené a zálohované přes blízké ID v minimálně šesti tzv. transakčních/validačních uzlech/zrcadlech mít daleko lepší funkci, vlastnosti, a především škálovatelnost - a to jak pro vzdálenou on-line, tak blízkou/near offline komunikaci, tedy přenosy dat či energie.

HAWK

PS: Kdo to dočetl až sem a dal i tu poslední podtrženou větu - něchť přijme mé GEEKŮVZDÁNÍ VŠEM NERDŮM - Max von Kulel


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Hackathon pro IDWORLD

Už je to tady! Svět digitální #TOTALITY21 versus #iDWORLD

Imagine/Představte si IDWORLD